Culinair avontuur in Ambon

by Visit Ambon 2020

Ambon is de ideale plek om kennis te maken met de keuken van de Molukken. Overal waar je loopt op het eiland kun je eten. Je kunt ook rondshoppen en bij het ene eettentje een paar hapjes vooraf bestellen, voordat je weer bij een ander eethuis een visgerecht, nasi kuning of een ander hoofdgerecht neemt.

Papeda
Het meest sprekende voorbeeld is wel de traditionele Molukse papeda, een glazige sagopap die behoort te worden geslurpt. Deze heeft een min of meer symbolische functie gekregen: bent u in de Molukken, dan moet u dit daar hebben geproefd.

Makan Patita
Een Makan Patita is van oudsher een Molukse picknick aan het strand. In een pacifische sfeer geniet u van heerlijke traditionele gerechten uit de Molukken. In de schaduw van palmbomen op het hagelwitte zand bij een helderblauwe zee geniet u van elkaars gezelschap.

Makan Patita wordt meestal gehouden op belangrijke dagen, zoals een viering van bijvoorbeeld kerk of moskee, een verjaardag van een stad of dorp, tot provinciale aangelegenheden. In 2020 bestaat Ambon stad 445 jaar dus verwacht het onverwachte.

Eén van de gerechten die u dan zeker krijgt voorgeschoteld is Koho koho (Kohu Kohu), een echte Molukse groente/vissalade met een frisse dressing van kokos, citroen en vis. Heerlijk in combinatie met cassave of zoete aardappel.

Rujak
In Ambon kun je The New Natsepa Beach niet overslaan. Een mooi strand met de nodige eettentjes en waar je de enige echt Rujak Natsepa kunt eten. Een heerlijke pittige fruitsalade. Het is van oorsprong een echte Molukse lekkernij. Een bijgerecht bestaand uit fijngesneden tropische vruchten en zoete of pittige saus.

In vele restaurants in Indonesië en Nederland heeft rujak, als het al op de menukaart voorkomt, meestal niet meer de oorspronkelijke samenstelling. Daarom raden wij u aan om dit echt op Ambon te proeven.

You may also like

Leave a Comment