Traditie ‘Cuci Negeri’

by Visit Ambon 2020

Cuci Negeri is één van de interessante culturele tradities op Ambon. Een ceremoniële bijeenkomst waar de voorouders worden geëerd in het dorp Soya. Deze ceremonie die ook toeristen aantrekt vindt elk jaar plaats in de tweede week van december.

Volgens het hoofd van het Bureau voor Toerisme en Cultuur, Richo Hayat, wordt dit gezien als Moluks erfgoed en zal het ondersteuning krijgen van de Ambonese stadsbestuur.

“In 2019 zal Cuci Negeri Soya op de evenementenkalender staan van Ambon City Tourism. Tegen 2020 zal het stadsbestuur overleggen met de centrale overheid, zodat deze traditie deel zal uitmaken van de nationale evenementenkalender”, aldus Hayat.

Tijdens Cuci Negeri wordt opgeroepen tot saamhorigheid en onderlinge samenwerking. Dat men over elkaar waakt en het leefgebied niet zal vervuilen. De boodschap is tolerantie. Het land wordt schoongemaakt en gereorganiseerd. De inheemse bewoners zuiveren ook hun geest om negativiteit te vermijden. Dat gebeurt symbolisch: door gezicht, voeten en handen te wassen met water uit de bron van Unuwei en Werhalouw.

You may also like

Leave a Comment